Back to basic in Hemis

Hemis is qua verblijf een avontuur. Mensen doen dit meestal in een dagtrip, wij logeren er. We zijn in een homestay bij een dame genaamd Padma. Ze spreekt maar een paar woordjes Engels, en is heel lief. Met handen en voeten is er communicatie. We verblijven in een groot huis met grote kamers en heel veel tapijten en prullen waaronder in plastic verpakte nep bloemen en teddyberen. De deurposten zijn heel laag dus ik stoot geregeld mijn hoofd. Iets met een ezel was dat geloof ik. Het huis staat midden in het dorpje. Geen stromend water en het toilet is een hokje buiten met een gat in de grond. Buiten staan de koeien en we worden ondergedompeld in het Ladakhi leven. Tandenpoetsen en badderen gebeurt in de rivier.

Na een aantal dagen zonder internet verbinding, ook verhaal twee meteen er achteraan.
Hemis heeft een groot klooster en in de omgeving kan gewandeld worden. De bergen zijn wederom prachtig.

We wandelen een mooi hoog pad naar de gouden Boeddha. Ik heb helaas een enorme verkoudheid overgehouden aan de nacht in de tent, dus het kost moeite. Maar het uitzicht is adembenemend.

Na een slapeloze nacht 's ochtends naar de puja, gebedsdienst, in het klooster. Het zou om 6 uur beginnen, maar dat wordt 7 uur. Het is een rumoerige bijeenkomst. Vooral de heel jonge monniken, ik schat dat de jongste 5 is, hebben moeite stil te zitten of ze slapen nog half. Een monnik reciteert teksten, de rest gaapt, speelt met een knikker, drinkt thee of reciteert mee. Er lijkt een soort hiƫrarchie te zijn. Maar hoe en wat is me niet duidelijk.

Na een uur vind ik het mooi geweest. Ik ga terug. Na enig vijven en zessen besluit ik om eerder naar Leh te gaan. We zouden nog twee nachten in Hemis verblijven, maar ik voel dat het lijf daar heel anders over denkt. En wandelingen in de bergen lukt even niet meer, dus is er voor mij niet veel meer te beleven. Een van mijn reisgenoten gaat mee, die vindt het ook genoeg, de anderen genieten nog even van de mooie omgeving en de wandelingen. Want ondanks de primitieve omstandigheden is het een prachtige plek om te zijn.

Nog even wat rondkijken in het klooster van Hemis wat mooi en oud is, en in het leuke museum. Dan een taxi naar Leh. Eerst om 16 uur, maar we willen toch graag een uurtje eerder. En dat moet je nooit doen in India, tijden veranderen. Gaat geheid mis. Met diverse telefoons wordt geprobeerd een signaal te krijgen om de taxi te bereiken, het lukt uiteindelijk. De dames van het dorp hebben een gezellige bijeenkomst om te kijken hoe wij wachten en uiteindelijk vertrekken. We hebben nog even leuk contact en met een paar woorden Engels komen we een heel end. Volgens mij vinden ze ons net zo exotisch als wij hen. Vooral onze lengte spreekt tot de verbeelding.

Onze taxi is een dame uit het dorp die duidelijk een emancipatieslag heeft gemaakt. Onderweg merken we dat ze het rijden spannend vindt en de weg vinden is ook nog een klus. Daar waar er achteruit gereden moet worden, moet ik even uitstappen om te helpen. Maar uiteindelijk met veel vragen en nog even bellen zijn wij op onze bestemming Leh. We gaan maar eens leuke plannen maken voor de week hier. Qua eten en verblijf komt het in ieder geval goed.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer